Οδηγός Για Παλιούς Παίκτες

Συνηθίζεται, όταν κάποιος φτιάχνει ένα νέο παιχνίδι, να ξεκινάει με έναν οδηγό για νέους παίκτες. Το Αίνιγμα είχε πάρα πολλές καινοτομίες για την εποχή του, και ορίστε ακόμη μία – θα ξεκινήσουμε με έναν οδηγό για παλιούς παίκτες.

 

Πριν από οτιδήποτε άλλο όμως, θα ήθελα να διαβάσετε το προηγούμενο ποστ μου, το “Επιστρέψαμε…περίπου”. Συνοπτικά, εξηγεί ότι αυτό είναι ένα εντελώς καινούργιο παιχνίδι και πως η ιστορία του δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με το παιχνίδι που παίζαμε προ εικοσαετίας.

 

Είναι αλήθεια ότι με πολλούς παίκτες του ορίτζιναλ Αινίγματος, του “ορθόδοξου”, δεν κρατήσαμε επαφές. Προκειμένου λοιπόν να έρθετε up to date με το σε τι φάση βρίσκομαι εγώ αυτή τη στιγμή, και κατά προέκταση τι και γιατί σκέφτομαι για αυτό το παιχνίδι ορίστε μια μικρή σύνοψη του πως πήγε η ζωή μου.

 

Τελειώνοντας με τις σπουδές μου συνειδητοποίησα ότι αυτό με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ ήταν το game design. Δούλεψα σε κάποια online παιχνίδια για ένα διάστημα, μέχρι στην στιγμή που ξέσπασε το φαινόμενο Escape Rooms, κάτι το οποίο πρόλαβα από το Day 1. Άρχισα να σχεδιάζω παιχνίδια, πρώτα για ελληνικές εταιρείες και μετά για διεθνείς. Επίσης παντρεύτηκα, Αλβίνα αν το διαβάζεις αυτό να ξέρεις ότι τώρα που το έχω γράψει και στο site είναι πια αργά, δεν μπορείς να με δώσεις πίσω γιατί εκτέθηκες στο community.

 

Κάποια στιγμη άρχισα να μελετάω και άλλες θεματικές εμπειρείες, εκτός των συνηθισμένων. Murder mysteries, κυνήγια θησαυρού, themed tours, LARPs και ούτω καθεξής. Και με κάθε νέα εμπειρία, μου ήταν όλο και πιο αντιληπτό πως το παιχνίδι που παίζαμε κάποτε όλοι μαζί είχε, σε ορισμένους τομείς, μια καινοτόμα δυναμική που σε πολλά σημεία παρέμενε αξεπέραστη. Διηγούμουν σε άτομα που έπαιζαν σε μεγάλα LARP του εξωτερικού τις περιπέτειες μας και τους φαινόταν ασύλληπτο το πόσο immersive μπορούσε να γίνει αυτό το παιχνίδι κάποιες φορές. Δεν θα μπορούσα ποτέ να σταματήσω να σκέφτομαι πως η δυναμική αυτή θα μπορούσε να εξερευνηθεί σήμερα.

 

Πριν λίγα χρόνια το πήρα απόφαση πως θα το κάνω. Ο λόγος που κράτησα το ίδιο όνομα είναι επειδή πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος δεν πρέπει να ξεχνάει ποτέ το από που ξεκίνησε. Δυστυχώς, η φθίνουσα πορεία της υγείας του πατέρα μου δεν με άφησε να προχωρήσω στην υλοποίηση του παιχνιδιού νωρίτερα. Έφυγε το προηγούμενο καλοκαίρι, και η μητέρα μου τον ακολούθησε τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν. Ήταν δύσκολοι μήνες, δεν θα πω ψέμματα, όμως πλέον εστιάζω στα πράγματα που θα έρθουν.

 

Τι σχεδιάζω λοιπόν για το μέλλον; 

 

Για αρχή, αλλάζει πάρα πολύ το μοντέλο του παιχνιδιού. Το σετ των νέων κανόνων αλλά και η όλη φιλοσοφία εστιάζουν σε Live Roleplaying Events. Φυσικά, αυτά δεν θα γίνονται συχνά, γιατί θέλω να δωθεί βαρύτητα στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, και πάντα οι συμμετέχοντες να νιώθουν ότι αυτό στο οποίο συμμετέχουν έχει production value. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί στο μέλλον να μην έρχονται και ταξιδιώτες από το εξωτερικό για να συμμμετέχουν σε κάποιο live μας, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, με συμμετοχές αρκετών Ελλήνων. Είμαστε ήδη ο Νο1 προορισμός των Ευρωπαίων όσον αφορά τα Escape Rooms, ώρα να κατακτήσουμε και τον χώρο των LARP.

 

Ένα άλλο στοιχείο που θα δώσω μάχη για να υπάρξει είναι το roleplay positivity που γνώρισα μέσα από το παλιό Αίνιγμα. Για εμένα ήταν λυτρωτικό το ότι μπορούσα μέσα από τις ιστορίες μου και το roleplay μου να εκφράσω και να εξερευνήσω διάφορες πτυχές μου, να αντιμετωπίσω άσχημες στιγμές της καθημερινότητας και να αντλήσω δύναμη μέσα από αυτήν συλλογική μας εμπειρία. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν παίκτες που θα νιώσουν ακριβώς το ίδιο, θα είναι προτέραιοτητα μου το να νιώθουν ενθάρρυνση και ασφάλεια.

 

Το tabletop play, παρόλο που δεν είναι το βασικό στοιχείο του παιχνιδιού, θα μπορεί να έχει και αυτό την θέση του, όμως περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό θα δωθούν στο μέλλον.

 

Κάτι τελευταίο πριν κλείσω αυτό το post – έχω χαρεί πάρα πολύ που τις τελευταίες ημέρες έχω δει nicknames που είχα χρόνια να συναντήσω, και που ο server μας στο Discord έχει γεμίσει νοσταλγία. Όποιος έχει αρχειακό υλικό οποιασδήποτε μορφής που θα ήθελε να μοιραστεί, από αστείες φωτογραφίες μέχρι αναφορές αποστολών, είναι ευπρόσδεκτος να το κάνει.

 

-Firebrand